Veelgestelde vragen

Zijn er nadelen aan een orthodontische behandeling?

Helaas kunnen er ook nadelen zijn aan een behandeling. De meest voorkomende klachten zijn pijn en irritatie van lippen, wangen en tong. Grotere complicaties zijn verhoogd cariësrisico en tandvleesproblemen bij slechte mondhygiëne. Sommige patiënten reageren op de orthodontische krachten met wortelresorptie (inkorten van de lengte van de wortel van de tand wat in uitzonderlijke gevallen tot verlies van de tand kan leiden) of necrose (afsterven van de pulpa). Meld vooraf je gekende allergieën aan je orthodontist

Mag ik nog elektrisch poetsen met een beugel?

Met een blokjesbeugel mag je elektrisch poetsen. Let er goed op dat je zowel boven, onder als naast het blokje de tand goed reinigt en ook je tandvlees masseert. Gebruik geen “whitening” tandpasta, want die kan niet onder de bracket reinigen waardoor er afdrukken op je glazuur kunnen blijven na het verwijderen van je blokjes. Voor een frisse adem beëindig je je poetsbeurt met het schrapen van je tong. Dagelijks een fluoride bevattende mondspoeling gebruiken, versterkt je glazuur. Best poets je 3 x daags. Voor wie naar school gaat: voor en na je lessen en voor het slapen gaan.

?

Algemene vragen

Volgens de American Association of Orthodontists (waar Nicole Lammens lid van is) is een eerste consultatie op 7-jarige leeftijd aangewezen. Groei en ontwikkeling van de kaken en het gebit worden dan geëvalueerd. De vroege behandeling heeft als doel een basis te vormen voor de latere functie en esthetiek. Het gaat hierbij vaak over correctie van een kruisbeet, voorbeet of ruimtegebrek. Bij fout mondgedrag wordt naar de logopedist verwezen. Het is geruststellend dat de meeste kinderen op die jonge leeftijd nog geen behandeling nodig zullen hebben. De mutualiteit voorziet extra tussenkomst voor deze eventuele vroege behandeling.

Je mond is meer dan tanden alleen. Sommige orthodontische afwijkingen zijn het gevolg van of worden in stand gehouden door het fout gebruik van je tong in rust, bij slikken en spreken of door je mondademhaling. Het is belangrijk om de oorzaak van parafuncties aan te pakken en zo de stabiliteit van de orthodontische behandeling te vergroten.

Voor veel kinderen en jongvolwassenen is een duim een vorm van troost. De duim is ook een heel sterke vinger die krachten op je tanden en kaken kan zetten. Het kan je tanden in een foute positie duwen en de vorm van je kaken veranderen. Wanneer je gemotiveerd bent om te stoppen en het lukt je niet dan kan je orthodontist je hiermee helpen.

In het weekend en op feestdagen is er een provinciale wachtdienst tussen 10:00 en 12:00. Je kan de wachtdienst bereiken op het betalend nummer 070 22 20 88.

Bij heel dringende gevallen kan je ook proberen een lieve collega te contacteren.

Hierbij ook nog de wachtdienstnummers voor de algemeen tandheelkundige problemen 090 33 99 69 en voor parodontale problemen 070 22 21 25

Kijk ook eens onder EHBO, want je kan zelf gelukkig ook veel oplossen!

Link toevoegen van contact/openingsuren

Vragen over behandelingen

Tijdens je orthodontische behandeling is het aangewezen om halfjaarlijks een bezoek te brengen aan je huistandarts. Als je onder controle staat bij een parodontoloog bespreek je best hoe vaak je op vervolgcontrole moet.

Orthodontische apparatuur is altijd wel een beetje zichtbaar 🙂 . De hedendaagse, klassieke, metalen blokjes zijn klein en worden nog steeds het meest gebruikt. Voor wie een minder zichtbare beugel wenst zijn de witte blokjes beschikbaar. Deze blokjes zijn fragieler en maken niet iedere beweging mogelijk. Er is ook vaste apparatuur die aan de achterzijde bevestigd kan worden. Dit is vaak niet zo comfortabel en geeft mogelijk problemen met irritatie van je tong en kan je uitspraak beïnvloeden. Er bestaan ook uitneembare, doorschijnende gootjes die je tanden progressief verplaatsen en je uitspraak niet beïnvloeden. Bespreek met je orthodontist welk type apparatuur voor jouw behandeling het meest aangewezen is.

Na het plaatsen van je uitneembare beugel zal je meer speeksel produceren dan voordien. Je hersenen denken immers dat er voedsel in je mond zit en het aanmaken van extra speeksel is de eerste stap van onze spijsvertering. Na enkele dagen weten onze hersenen dat het een beugel is en zal de speekselproductie afnemen. Het inslikken van je speeksel zal na enkele dagen ook gemakkelijker gaan. De tanden waarop je beugel afsteunt, zullen de eerste dagen misschien gevoelig zijn en kunnen een beetje los komen te zitten. Dit is normaal en gaat vanzelf voorbij. Uitneembare beugels beïnvloeden je uitspraak. Heel veel praten zorgt ervoor dat je vlug terug een correcte uitspraak krijgt. Mocht je wondjes krijgen dan contacteer je best de praktijk om de beugel te laten aanpassen. Zorg dat je de beugel 24u voor je afspraak hebt gedragen zodat we exact kunnen zien waar de beugel duwt en zo je klacht kunnen verhelpen.

Na het plaatsen van je vaste beugel moeten je lippen, wangen en tong wennen aan je slotjes. De slotjes, veertjes en eventuele hulpstukken kunnen irriteren. Het uiteinde van de draad die door de slotjes loopt kan prikken. Indien er elastieken gedragen moeten worden, kunnen die schuren tegen de binnenzijde van je wangen. Je kan de scherpe zijde bedekken met een beetje kneedwas die je hebt mee gekregen. Ook suikervrije kauwgom kan gebruikt worden. Het is ook normaal dat je tanden verhoogde gevoeligheid vertonen of zelfs wat losser komen te staan. De meeste klachten verdwijnen spontaan na enkele dagen. Indien de klachten aanhouden, moet je de praktijk contacteren.

Na het plaatsen van je vaste beugel gebruik je de eerste dagen best zachte voeding zodat je niet veel kracht op je gevoelige tanden moet zetten bij het kauwen. De gevoeligheid verdwijnt na enkele dagen en dan kan je opnieuw (bijna) alles eten. Weet dat je bij het bijten op harde voeding de beugel kan beschadigen! Je kan de blokjes eraf bijten of de draden verplooien waardoor de tanden de gewenste beweging niet zullen maken. Het gebruik van snoep en frisdrank moet omwille van verhoogd cariësrisico beperkt worden. Extra zorgvuldig poetsen en gebruik van een fluoridehoudend mondspoelmiddel is noodzakelijk. Vergeet je controle afspraak niet om je behandeling vlot te laten verlopen.

Na je actieve orthodontische behandeling waarin je tanden en kaken gecorrigeerd werden, is een stabilisatieperiode nodig. Dit noemen we de retentiefase. Deze fase is erg belangrijk om je resultaat te behouden en te voorkomen dat je tanden terug naar je oorspronkelijke positie verschuiven. Meestal wordt er een metalen draad gekleefd aan de achterzijde van je 6 fronttanden in de boven- en onderkaak. Deze mogen levenslang blijven zitten op voorwaarde dat je het goed onderhoudt. Deze spalkjes worden door je tandarts gecontroleerd tijdens je jaarlijks nazicht en bij problemen kan je terecht in de praktijk. Wanneer je spalkje zou verplooien, kunnen je tanden alsnog verplaatsen. Indien bijkomende uitneembare retentieapparatuur nodig is dan moet je die stipt dragen en ook goed schoon houden. Uitneembare retentie apparatuur wordt meestal langzaam afgebouwd. Indien je de apparatuur toch verder wenst te blijven dragen, bespreek je dit met je orthodontist.

Een orthodontische behandeling is een belangrijke investering in zowel tijd als geld. Na een eerste kennismaking wordt een vragenlijst over de algemene gezondheid en specifieke tandheelkundige problemen overlopen. Daarna wordt na een analyse van klinische foto’s, röntgenfoto’s en een studiemodel a.d.h.v. een digitale scan van het gebit een individueel behandelplan opgesteld. De voor- en nadelen worden met de patiënt besproken. Iedere patiënt krijgt een individuele kostenraming mee en eventuele documenten, die de patiënt meebrengt voor aanvullende verzekeringen, worden ingevuld. Gezien iedere behandeling verschilt van patiënt tot patiënt is er geen algemeen antwoord mogelijk op de vraag hoeveel een orthodontische behandeling kost. Het is een beetje zoals vragen hoeveel een auto kost. Je neemt best contact op voor een eerste kennismaking zodat we samen met jou kunnen bekijken of een behandeling aangewezen is. Zowel volwassen patiënten als kinderen kunnen bij deze eerste consultatie genieten van een tussenkomst van de mutualiteit.

EHBO

Je neemt best zo snel mogelijk contact met ons op zodat we je reeds bestaande afspraak kunnen aanpassen. Het is niet altijd mogelijk om je los blokje te kleven tijdens een gewone afspraak. Breng zeker je los blokje mee zodat we het kunnen zandstralen en herkleven. Nieuwe blokjes moeten we zelf ook aankopen en zullen aangerekend moeten worden. Onze leveranciers rekenen die ook aan. Als het blokje te veel hindert, kan je het vastzetten met de was die je meekreeg of met suikervrije kauwgom.

Je neemt best zo snel mogelijk contact met ons op. Knip niet aan de draad of haal de draad niet weg. Je kan de draad eventueel terugduwen met de bolle zijde van een theelepeltje. Orthodontische was of suikervrije kauwgom kunnen ook helpen bij het prikken. Als je een nachtbeugel hebt, kan je die ook tijdens de dag dragen om verschuivingen te voorkomen.

Na het plaatsen van je vaste beugel kunnen je tanden gevoelig zijn en losser aanvoelen. Dit kan ook zo zijn na het activeren. Dit is een normale reactie en gaat na enkele dagen voorbij. Mocht je ongerust zijn dan kan je ons contacteren.

Neem zo snel mogelijk contact met ons op en breng je beugel mee. Als je het model nog hebt waar je beugel op werd gemaakt, breng je die best ook mee.

Maak nu een afspraak bij één van onze praktijken in jouw buurt!