Kinderen

BEUGELEN ALS KIND?

Veel kinderen ontwikkelen op jonge leeftijd al een kruis- of dwangbeet, waardoor de boven- en onderkaak niet goed op elkaar passen. Een orthodontische behandeling vòòr de puberteit kan de ernst van deze afwijkingen verminderen en een normale tandwisseling en kaakgroei bevorderen.

De kans is groot dat er later in de groei ook een behandeling met bijvoorbeeld blokjes nodig is, maar door de verbreding die al gecreëerd is in de mond, verloopt deze behandeling doorgaans gemakkelijker.

Beugelen gaat echter niet vanzelf. Het vraagt veel inspanning en een goede mondhygiëne. Bij Ortho Lammens begeleiden we je hierin graag om ervoor te zorgen dat je de best mogelijke resultaten behaalt.

Smiling child girl with perfect and healthy teeth using removable braces or aligner

Vaste apparatuur

Dit is de meest voorkomende orthodontische behandeling. Zoals de naam zegt kunnen de blokjes niet uitgenomen worden door de patiënt. De apparatuur bestaat uit blokjes of “brackets” die op je tanden gekleefd worden. Dit kleven is pijnloos. Door de blokjes loopt een draad die een continue, lichte kracht op de tanden zet waardoor de tanden zullen verplaatsen.

Vaste apparatuur kan gecombineerd worden met uitneembare elastieken om extra gerichte kracht toe te voegen zodat je tanden beter op elkaar zullen passen.

Door het dragen van een vaste beugel blijven er meer plaque en voedselresten op je tanden zitten en is het extra belangrijk om goed te poetsen. We vragen om 3 keer per dag te poetsen (voor je naar school gaat, als je terug thuis komt van school en voor je gaat slapen). Er mag zowel manueel als elektrisch gepoetst worden. Het gebruik van kleine borsteltjes zorgt er voor dat je ook de moeilijk te bereiken plaatsen netjes kan houden.

Dagelijks spoelen met een fluoride houdend mondspoelmiddel zorgt voor extra bescherming. Let er bij de keuze van je tandpasta op dat je geen blekende of “whitening” tandpasta gebruikt, want die kan niet onder de bracket werken en zo kan je na het verwijderen van de beugel donkere vlekjes op je tanden hebben.

Twin block
Apparatuur

Het doel van deze uitneembare beugel is correctie van de zijdelingse occlusie (beet), van de boogvorm en indien mogelijk ook van de positie van de voorste tanden.

Expansie
Bovenkaak

Wanneer de ontwikkeling van de bovenkaak in de breedte onvoldoende is dan kan dit bijgestuurd worden door een verbredingsapparaat. Bij het jonge kind wordt de bovenkaak met een uitneembaar expansie apparaat verbreed.

Retentie Apparatuur

Retentie apparatuur kan zowel uitneembaar als vast zijn. De retainers zorgen ervoor dat je tanden in de nieuwe gecorrigeerde positie blijven staan. Het correct dragen van je retainers is cruciaal om relaps te voorkomen.

Uitneembare retentie apparatuur moet dagelijks gereinigd worden en laat je best regelmatig controleren door je orthodontist.