Tieners

EEN GLIMLACH VOL ZELFVERTROUWEN

De tienerjaren kunnen zowel overweldigend als onzeker zijn. Een mooie glimlach kan niet alleen de gebitsgezondheid van je tiener verbeteren, maar ook het algemene zelfvertrouwen vergroten.

Meestal wordt een orthodontische behandeling gestart net vòòr of aan het begin van de puberteit. Tegenwoordig kunnen tieners kiezen tussen nauwelijks zichtbare aligners of vaste beugels.

Bij Ortho Lammens stellen we een behandelplan op dat is afgestemd op de behoeften van je tiener. We bieden ook begeleiding bij een uitgebreide mondhygiëne om ervoor te zorgen dat de behandeling optimaal verloopt en het gebit van je tiener gezond blijft.

Vaste apparatuur

De meest voorkomende orthodontische behandeling.

Dit is de meest voorkomende orthodontische behandeling. Zoals de naam zegt kunnen de blokjes niet uitgenomen worden door de patiënt. De apparatuur bestaat uit blokjes of “brackets” die op je tanden gekleefd worden. Dit kleven is pijnloos. Door de blokjes loopt een draad die een continue, lichte kracht op de tanden zet waardoor de tanden zullen verplaatsen.

Vaste apparatuur kan gecombineerd worden met uitneembare elastieken om extra gerichte kracht toe te voegen zodat je tanden beter op elkaar zullen passen.

Door het dragen van een vaste beugel blijven er meer plaque en voedselresten op je tanden zitten en is het extra belangrijk om goed te poetsen. We vragen om 3 keer per dag te poetsen (voor je naar school gaat, als je terug thuis komt van school en voor je gaat slapen). Er mag zowel manueel als elektrisch gepoetst worden. Het gebruik van kleine borsteltjes zorgt er voor dat je ook de moeilijk te bereiken plaatsen netjes kan houden.

Dagelijks spoelen met een fluoride houdend mondspoelmiddel zorgt voor extra bescherming. Let er bij de keuze van je tandpasta op dat je geen blekende of “whitening” tandpasta gebruikt, want die kan niet onder de bracket werken en zo kan je na het verwijderen van de beugel donkere vlekjes op je tanden hebben.

Aligners voor tieners en jongeren

Een mooie glimlach met doorschijnende gootjes

Aligners, ook wel doorschijnende gootjes genoemd, kunnen bij tieners worden gebruikt om zowel een mooie glimlach te verkrijgen als om een afwijkende kaakstand te corrigeren. Het is echter belangrijk om te realiseren dat een positief resultaat alleen kan worden bereikt bij tieners die de aligners dragen volgens de voorgeschreven instructies.

Net zoals bij volwassenen worden de gootjes op maat gemaakt en dien je ze regelmatig te vervangen. Tijdens controleafspraken zal je orthodontist de voortgang van de beoogde tandverplaatsingen beoordelen en ook je mondhygiëne opvolgen.

Naast het grote voordeel op het gebied van esthetiek en een betere mondhygiëne, zijn er toch ook enkele nadelen om rekening mee te houden. De meest voorkomende klachten bij tieners hebben betrekking op:

  • De mate van medewerking (het is echt noodzakelijk dat de aligners 22 uur per dag in de mond worden gedragen).
  • De kosten (in de meeste gevallen zijn ze duurder dan brackets).
  • Het ongemak tijdens maaltijden (de gootjes moeten worden uitgenomen tijdens het eten en veilig worden opgeborgen).
  • De gevoeligheid van de tanden.

CARRIERE MOTION APPARATUUR

Met de “carriere” beugel corrigeren we je laterale occlusie, je zijdelingse beet. Het systeem bestaat uit een uitneembare beugel en een gekleefd staafje dat bevestigd wordt aan je bovenhoektand en je eerste molaar.

Retentie Apparatuur

Retentie apparatuur kan zowel uitneembaar als vast zijn. De retainers zorgen ervoor dat je tanden in de nieuwe gecorrigeerde positie blijven staan. Het correct dragen van je retainers is cruciaal om relaps te voorkomen.

Uitneembare retentie apparatuur moet dagelijks gereinigd worden en laat je best regelmatig controleren door je orthodontist.