Vaste apparatuur

De meest voorkomende orthodontische behandeling.

Zoals de naam zegt kunnen de blokjes niet uitgenomen worden door de patiënt. De apparatuur bestaat uit blokjes ( “brackets”) die op je tanden gekleefd worden. Dit kleven is pijnloos. Door de blokjes loopt een draad die een continue, lichte kracht op de tanden zet waardoor de tanden zullen verplaatsen. Vaste apparatuur kan gecombineerd worden met uitneembare elastieken om extra gerichte kracht toe te voegen zodat je tanden beter op elkaar zullen passen.

Door het dragen van een vaste beugel blijven er meer plaque en voedselresten op je tanden zitten en is het extra belangrijk om goed te poetsen. We vragen om 3 keer per dag te poetsen ( voor je naar school/werk gaat, als je terug thuis komt van school/werk en voor je gaat slapen). Er mag zowel manueel als electrisch gepoetst worden. Het gebruik van kleine borsteltjes zorgt er voor dat je ook de moeilijk te bereiken plaatsen netjes kan houden. Dagelijks spoelen met een fluoride houdend mondspoelmiddel zorgt voor extra bescherming. Let er bij de keuze van je tandpasta op dat je geen blekende ( “whitening”) tandpasta gebruikt, want die kan niet onder de bracket werken en zo kan je na het verwijderen van de beugel donkere vlekjes op je tanden hebben.

Gecombineerd orthodontisch-chirurgische behandelingen

Sommige malocclusies zijn zo complex en vragen om een combinatie van orthodontie en maxillofaciale chirurgie. Hiervoor wordt heel nauwkeurig samengewerkt tussen de orthodontist en de maxillofaciaal chirurg.
Wanneer uit het orthodontisch onderzoek blijkt dat de afwijking enkel gecorrigeerd kan worden in combinatie met chirurgie, wordt een verwijsbrief meegegeven voor een gesprek met een kaakchirurg.

Clear aligner
systeem

Een clear aligner behandeling is een behandeling waarbij een reeks elkaar opvolgende aligners de tanden progressief verplaatsen. Clear aligners zijn soepele, doorschijnende mallen die de tandboog omvatten en die zo kracht uitoefenen op de tanden. Om beter houvast te krijgen, worden tandkleurige composiet hulpstukken op sommige tanden geplaatst. De aligners worden naargelang het behandelplan om de week of 14 dagen vervangen.

CARRIERE MOTION APPARATUUR

Met de “carriere” beugel corrigeren we je laterale occlusie, je zijdelingse beet. Het systeem bestaat uit een uitneembare beugel en een gekleefd staafje dat bevestigd wordt aan je bovenhoektand en je eerste molaar.

Twin block
Apparatuur

Het doel van deze uitneembare beugel is correctie van de zijdelingse occlusie (beet), van de boogvorm en indien mogelijk ook van de positie van de voorste tanden.

Expansie
Bovenkaak

Wanneer de ontwikkeling van de bovenkaak in de breedte onvoldoende is dan kan dit bijgestuurd worden door een verbredingsapparaat. Bij het jonge kind wordt de bovenkaak met een uitneembaar expansie apparaat verbreed.

Retentie Apparatuur

Retentie apparatuur kan zowel uitneembaar als vast zijn. De retainers zorgen ervoor dat je tanden in de nieuwe gecorrigeerde positie blijven staan. Het correct dragen van je retainers is cruciaal om relaps te voorkomen.
Uitneembare retentie apparatuur moet dagelijks gereinigd worden en laat je best regelmatig controleren door je orthodontist.